Naar hoofdinhoud
Oostzaan

Wat is de procedure?

Bezwaar en beroep

De gemeente neemt veel besluiten. Het kan gebeuren dat u het niet met een besluit eens bent. U heeft bijvoorbeeld een vergunning aangevraagd, maar niet gekregen. Of uw buren hebben een omgevingsvergunning gekregen waar u het niet mee eens bent.

Meestal kunt u tegen een besluit bezwaar maken bij de gemeente. Dit houdt in dat u een bezwaarschrift indient, waarin u duidelijk opschrijft waarom u het niet met het besluit eens bent. De gemeente kijkt dan nog een keer naar het besluit en neemt een tweede besluit (beslissing op bezwaar). Bent u het ook niet eens met de beslissing op bezwaar? Dan kan u in beroep gaan bij de rechtbank.

Ik heb mijn bezwaar ingediend. Wat gebeurt er nu?

  1. U ontvangt een ontvangstbevestiging.
  2. Het bezwaarschrift wordt ter advisering neergelegd bij de bezwarencommissie.
  3. Het bestuursorgaan dat het oorspronkelijke besluit heeft genomen, neemt een nieuw besluit, waarbij rekening wordt gehouden met het advies van de bezwarencommissie.
  4. In de regel duurt het maximaal 6 weken na afloop van de bezwarentermijn voordat u een besluit hierop krijgt. Het kan echter voorkomen dat er bijzondere omstandigheden zijn die het halen van die termijn onmogelijk maken. Dan moet het bestuursorgaan u per brief melden dat deze termijn met maximaal 12 weken wordt verlengt.

Overzicht vragen