Naar hoofdinhoud
Oostzaan

Wat wordt bedoeld met dichtstbijzijnde toegankelijke school?

Leerlingenvervoer

Ieder kind heeft recht op onderwijs. Ouders of verzorgers moeten er zelf voor zorgen dat hun kind iedere dag op school komt. Meestal is dat geen probleem; de school ligt op loop- of fietsafstand of is zelfstandig met het openbaar vervoer te bereiken. Voor sommige kinderen is de situatie anders, bijvoorbeeld omdat ze een lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke of psychische handicap hebben. Of omdat ze zijn aangewezen op een speciale school die flink uit de buurt ligt.

Het uitgangspunt is dat kinderen zo zelfstandig mogelijk (eventueel onder begeleiding*) van en naar school reizen:

  • Eerst bekijken we of uw kind met gebruik van eigen vervoer (fiets of bromfiets) kan reizen, al dan niet onder begeleiding.
  • Uw kind met de eigen auto brengen en halen zien wij ook als mogelijkheid van eigen vervoer.
  • We bespreken de mogelijkheden om met het openbaar vervoer te reizen, al dan niet onder begeleiding.

Leerlingenvervoer wordt toegekend van woning naar school en terug. Vervoer van en naar de voor- en/of naschoolse opvang valt niet onder leerlingenvervoer.

* Begeleiding is primair een taak van de ouders.

Wat wordt bedoeld met dichtstbijzijnde toegankelijke school?

Met de dichtstbijzijnde toegankelijke school wordt bedoeld een school die passend is voor het juiste onderwijs aan uw kind en die het dichtste bij uw woning ligt. De school moet ruimte hebben om een leerling te kunnen plaatsen. En de school moet het juiste onderwijs kunnen bieden. 

Als u kiest voor een school die verder weg ligt, dan een andere school met hetzelfde soort onderwijs dichterbij, komt u mogelijk niet in aanmerking voor leerlingenvervoer. Dit kan voor u belangrijk zijn voor het maken van uw schoolkeuze.

Uiteraard bent u vrij om voor een andere school te kiezen. De eventuele (extra) kosten moet u dan zelf betalen. Is er een specifiek schooladvies voor een bepaalde school? Dan houden wij daar zoveel mogelijk wel rekening mee. Dit schooladvies moet dan wel duidelijk gemotiveerd zijn.

Voor zelfstandig reizen houden we een afstandsgrens van 6 km aan. Er wordt geen afstandsgrens gehanteerd wanneer de leerling vanwege zijn/haar handicap niet zelfstandig gebruik kan maken van het openbaar vervoer of de fiets.