Naar hoofdinhoud
Oostzaan

Hoeveel krijg ik?

Bijstandsuitkering

Is uw inkomen te laag om zelf in uw bestaan te voorzien? Dan kunt u op grond van de Participatiewet in aanmerking komen voor bijstand. Deze uitkering is bedoeld als tijdelijk vangnet voor noodzakelijke kosten, zoals huur, eten en drinken.

De gemeente helpt u met het vinden van een baan, zodat u weer zo snel mogelijk een zelfstandig inkomen heeft. 

Hoe hoog is mijn uitkering?

De hoogte van uw uitkering is afhankelijk van onder meer uw leeftijd, de gezinssamenstelling, het aantal volwassenen dat staat ingeschreven op het huisadres (kostendelersnorm) en uw vooruitzichten op werk.

Leeftijd

Wanneer u tussen de 18 en 20 jaar bent ontvangt u een lagere bijstandsuitkering dan wanneer u 21 jaar of ouder bent.

Gezinssamenstelling

Wanneer u alleenstaand bent, ontvangt u minder bijstand dan wanneer u een relatie heeft of getrouwd bent. Ook wanneer u een alleenstaande ouder bent, beschouwt de gemeente u als alleenstaande. U kunt een beroep doen op het kind gebonden budget dat de Belastingdienst uitkeert. Mocht deze bijdrage vanwege bijzondere omstandigheden onvoldoende zijn, dan kunt u als alleenstaande ouder een beroep doen op de individuele bijzondere bijstand.

Kostendelersnorm

Volwassenen die samen onder één dak wonen (een zogeheten 'meerpersoonshuishouden') kunnen hun woonkosten delen. Daarom krijgt u als bijstandsgerechtigde een lagere uitkering wanneer u met één of meer mensen vanaf 21 jaar in hetzelfde huis woont. De hoogte van de uitkering is niet afhankelijk van het inkomen van medebewoners.

 

Bij de bepaling van het aantal medebewoners tellen niet mee:

  • jongeren tot 21 jaar;
  • huurders die een commercieel contract hebben (en een commerciële huurprijs) betalen;
  • studenten die een opleiding volgen die recht kan geven op studiefinanciering of tegemoetkoming studiekosten;
  • BBL-studenten (studenten die een arbeidscontract hebben en in dat verband een opleiding volgen aan bijvoorbeeld een ROC).